Post Thumbnail
2018-06-13

Besök Älvstaden under Volvo Ocean Race

Nu börjar årets stora folkfest på Bananpiren och Älvstaden är på plats med egen monter. 

Världens främsta jorden-runt-kappsegling, Volvo Ocean Race, kommer till Frihamnen för det nästa sista stoppet innan målgång i Holland. Under 14-21 juni pågår folkfest på Bananpiren i Frihamnen där alla är välkomna!

I Göteborgs stads paviljong finns sex utställare på plats och Älvstaden presenteras i en av dem. Välkommen hit för att ställa dina frågor om pågående stadsutveckling i Älvstaden och passa gärna på att utmana dina vänner i en trekamp.

Göteborg är en hållbar stad som är öppen för världen. Göteborgs Stad vill använda Volvo Ocean Race och paviljongen i Race Village för att visa detta på flera sätt. I paviljong kommer det dagligen presenteras en rad spännande seminarier om exempelvis ”Gör din garderob större – förändra världen!”, ”Frihamnen – en resa i tiden” samt ”Hur löser vi hyresrätter med lägre hyra?”. Läs hela programmet.

Även i entrén där ElectriCity´s elbuss kommer att stanna och laddas hålls flera intressanta presentationer med hållbarhet i fokus, exempelvis ”Hur rör vi oss i framtidens stad?”. Läs hela programmet.

Mer information om Volvo Ocean Race i Frihamnen hittar du här.

 

Läs mer

Offentlig konst: Konstnär utvald

Det står nu klart vilken konstnär som ska skapa de konstverk som ska smycka den offentliga miljön i Lindholmshamnen. Efter en flera månader lång process föll valet på Oslo-baserade Vanna Bowles.  Hej Evelina Johansson, processledare på Älvstranden Utveckling! Du har varit med och valt ut den konstnär som ska skapa konst till Lindholmshamnen. Kan du […]

Läs mer

Vad händer i projektet?

Gångstråket återigen öppet Under några veckor i juni stängdes gångstråket närmast hotellet och längs med vattnet vid Lindholmshamnen av. Det eftersom en dagvattenledning grävdes ner. Nu kan vi gladeligen berätta att gångstråket återigen är öppet. Välkommen att promenera förbi våra kvarter! Snart dags för inflytt Efter sommaren börjar det närma sig inflytt för de första […]

Läs mer
Post Thumbnail
2018-06-12

Nu öppnar Dome of visions på Lindholmen

Bygget av den innovativa kupolformade byggnaden har fått många nyfikna blickar under våren. Nu är den klar och 13 juni öppnas dörrarna upp för allmänheten. Dome of Visions på Lindholmen blir en arena för seminarier, utställningar, möten och samtal om hållbar samhällsutveckling och innovation med människan i centrum.

Inspirationskällan till Dome of Visions är den världsberömde arkitekten Buckminster Fuller som hade planer på att bygga in de centrala delarna av Manhattan i New York under en kupol på 1960-talet. Arkitekten Kristoffer Tejlgaard lät sig inspireras av Buckminster Fullers vision när han ritade Dome of Visions i Köpenhamn där den väckte stor uppmärksamhet vid uppförandet 2013. I Dome of Visions i Stockholm – som nu byggts upp på nytt i Göteborg – tog Tejlgaard den hållbara arkitekturen vidare till nya höjder.

Byggnaden består av trä och transparent plast med en diameter på över 20 meter och en höjd på cirka 10 meter. Fasaden fungerar som ett skyddande klimatskal för en inre byggnad omgärdad av träd och stadsodlingar för att kunna vara självförsörjande på det gröna.

Dome of Visions på Lindholmen genomförs i ett samarbete mellan NCC, Chalmers, AB Volvo och Lindholmen Science Park.

Läs mer om Dome of visions (extern webbplats)

 

Läs mer
Post Thumbnail
2018-06-11

Succé för badet i Jubileumsparken

Jubileumsparken fortsätter att slå rekord i antalet badande. I maj fördubblades antalet besökare jämfört med samma period i fjol. Från 4 421 badande 2017 till 8 147 i år.

En bidragande orsak har så klart varit det ovanligt varma och soliga majvädret, men också att Jubileumsparken lyckats skapa en välkomnande miljö i centrala stan.

– Sedan vi startade 2014 har vi tillsammans med föreningen Passalen arbetat stenhårt för att få fram en mötesplats där det är gratis för alla att delta, säger Jessica Segerlund på Älvstranden Utveckling.

Sedan starten har utvecklingen av Jubileumsparken stadigt gått framåt där satsningen på bad, bastu och segling varit lyckad. Utvecklingen av Jubileumsparken går vidare och ambitionen är att bidra till Göteborgs badkultur på ett hållbart sätt. I älven råder det än så länge badförbud även om den frågan är under utredning.

I framtidsplanerna för Jubileumsparken ligger bland annat att få till ett saltvattensbad i större skala. Redan i vintras invigdes en saltvattensbassäng med vatten från den saltvattenskil som finns under älvens söta ytvatten.

– Vi ska utreda om det går att skala upp den saltvattensbassäng vi började testa i vintras. Då kan vi bada saltare mitt i stan än på Saltholmen, säger Jessica Segerlund.

Jubileumsparken är ett resultat göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021 och inför byggandet av Älvstaden. I medborgardialoger blev det tydligt att många vill ha grönområden och komma närmare vattnet. Jubileumsparken kan uppfylla båda önskemålen.

Passalen är en ideell allmännyttig förening som verkar för allas rätt till ett meningsfullt och aktivt liv. Passalens fokusgrupp är barn och unga vuxna med funktionsvariation. www.passalen.se. Passalen är en del av det idéburna offentliga partnerskap som Göteborgs Stad arbetar med för att nå visionen om inkluderande mötesplatser för stadens invånare.

Läs mer

Detaljplanen för Masthuggskajen antagen av kommunfullmäktige

Utvecklingen av Masthuggskajen kan nu ta fart efter att kommunfullmäktige antagit detaljplanen. I området mellan Järntorget, Långgatorna och hamnen kommer 1300 bostäder, 6000 arbetsplatser, restauranger, förskolor och hotell att växa fram. Målet är att skapa en plats med kontraster – storslaget och småskaligt, högt och lågt, globalt och lokalt. – Vi är väldigt glada över […]

Läs mer

Tisdag 26 juni: självplock hos Kajodlingen

Visste du att det ligger en stadsodling på en av Lindholmens pirer? Det är Kajodlingen som odlar grödor efter säsong och levererar grönsaker till både restauranger och privatpersoner. Tisdag 26 juni kommer William och Jonas från Kajodlingen till Älvrummet för att berätta om hur de bidrar till att bygga en hållbar stad genom stadsodling. Därefter […]

Läs mer

Fem saker att göra på Hisingen i sommar

Befinner du dig på rätt sida älven – eller vill ta dig dit – men vet inte vad du ska göra? Lugn! Här kommer en lista på fem saker att göra själv, i par, eller med kompisgänget, i sommar på Hisingen.  Nationaldagsfirande på Porto Libre Vad sägs om att fira nationaldagen på Porto Libre? Då […]

Läs mer

Fredag 15 juni: after work-cykling genom Älvstaden

Hur blir resultatet när en stad ändrar karaktär från historisk varvsmiljö till modern stad? Fredag 15 juni tar Älvrummet med dig på en spännande after work-cykling med besök i historien, nutiden och framtiden. Vi gör stopp i Lindholmshamnen som håller på att växa fram, Kvillebäcken som är färdigbyggt och Frihamnen där framtidens stad kommer att […]

Läs mer
Post Thumbnail
2018-05-28

Invigning av ny utomhusdansbana vid Backaplan

Sedan i höstas har Kvillestråket växt fram längs Kvillebäcken mellan utvecklingsområdena Frihamnen, Hisings Backa/Kville och det fågelrika naturområdet i Hökälla.

Längs med parkstråket har park- och naturförvaltningen anlagt nya oaser och mötesplatser. Förutom dansbanan vid Kvilleplatsen nära Backaplan har ett utegym med hinderbana byggts i Aröd. Vid Hjalmar Branting och Hökälla har mötesplatser växt fram med sittplatser och storbildskartor över Kvillestråket. Det färdiga stråket är 4 kilometer långt.

På torsdag den 31 maj invigs den nya utomhusdansbana med ett gediget dansprogram
Konferencier för dagen är Annika Sjöö känd från Let´s dance.
Tid: Invigningen börjar klockan 16, men vi smygstartar redan 15:00 med att några aktiviteter.
Plats: Kvilleplatsens nybyggda dansbana vid Backaplan

Smygstart vid Kvilleplatsens dansbana:
15.00 Gustaf Dalénsgatans förskola testar dansbanan
15.20 Line Dance workshop. Anne Lundh tillsammans med seniorer från Mötesplatsen Backa-Brunnsbo
15.45 Spontandans – alla får dansa!

Invigningen vid Kvilleplatsens dansbana:
16.00 Välkomna!
Konferencier: Annika Sjöö – känd från Let’s Dance.
16.05 Invigningstal
Cecilia Dalman Eek (Park-och naturförvaltningens nämndordförande och
Håkan Hallengren (Stadsdelen Lundbys nämndordförande).
Projektledare för Kvillestråket: Petra Wernersson och Niclas Bergendahl,
Ungdomssatsningen Hisingen: Klara Andersson och Klara Wettre.
16.15 GöteborgsOperans Danskompani
Uppvisning tillsammans med unga dansare.
16.30 Kulturlabbet. Ett utdrag ur föreställningen ”Spring för livet”
16.40 Danssolo av och med Oscar Búcaro Stenman. Elev på Hisingens Kulturskola.
16.45 Lär dig kulturskoledansen! Lanseras för första gången! Lärs ut av Oskar Búcaro Stenman. Koreografi: Oskar Búcaro Stenman, musik: Axel Saavedra Scherlin.
17.00 Prova på sittdans/sittgympa samt yogaövningar. Workshopledare: Mimmi Bergman, äldrekonsulent i Lundby
17.15 Finsk-tango. Med Saanko Luvan, en dansförening med social dans för alla.
17.25 Lazar dansstudios. Uppvisning med Igor och Victoria som ligger 2:a i Sverige i latinamerikansk dans. Därefter workshop med Marielle Lazar.
17.50 Gympa-Berit. Pausgympa med senioren Berit.
18.05 Artistique Dance and Perform. Uppvisning av Confident Motion & Blended Crew.
18.20 Locking seniorer Hiphopdansande seniorer skapar generationsmöten.
18.25 Lär dig kulturskoledansen! Oskar Búcaro Stenman lär ut dansstegen. Koreografi: Oskar Búcaro Stenman, musik: Axel Saavedra Scherlin.
18.40 Buggskolan. Uppvisning med ambitionen att inspirera till att umgås och motionera på ett nytt men välbeprövat sätt.
18.55 Hisingens kulturskola. Regnbågsshow med Klara & Paulas dansare.
19.10 Hiphop-workshop med Jasmine Aghdami. Lär dig några enkla steg att dansa tillsammans.
19.25 Bosniska föreningen – Dukat. Uppvisning av föreningens dansverksamhet i Göteborg.
19.35 Anatomic Vi Ungas dansgrupp ”SAW” Performance av Shannon, Albin och Werta. Peppande hiphopworkshop: ”Go Rambo”.
19.50 Kpop (Koreansk pop) Nystartade gruppen Nochi uppträder.

Extra aktiviteter:
🤸 ‍Testa Kvillestråkets nya utegym i Aröd! Introduktionspass
med instruktörer, start klockan 17.30 och 18.30.
🚴 Cykla längs Kvillestråket med äldrekonsulenternas
dubbelelcyklar. (Elcykel med plats för två.)
⚽ ”Football Friday”, spontanfotboll för unga. Spela fotboll
med representanter från Häckens damlag.
🤓 Passa på att ställa dina frågor om hur staden kommer
utvecklas nu och i framtiden. Älvrummet finns på plats
och bjuder på kaffe, saft och lyckokakor.
👮‍ MBU – Människan Bakom Uniformen finns på plats för
att hjälpa till och berätta om sin verksamhet.
💃 Träffa GöteborgsOperan och tävla om föreställningsbiljetter
till höstens stora dansföreställning.
🌳 Informationstält om Kvillestråket. Ställ dina frågor till Park- och
naturförvaltningen och Ungdomssatsningen Hisingen.
🌿 John Thulin, verksamhetsledare vid Grön Rehab informerar
om Hökälla naturområde.

 

 

Läs mer