Post Thumbnail

Invigning av lekparken Näsan i blöt i Jubileumsparken 6 juni

2019-06-04

Den 6 juni kl 15.00 är det dags för invigning av Näsan i blöt – utelekrummet som 100 göteborgare varit med och byggt. Näsan i blöt är det senaste tillskottet i Jubileumsparken, Göteborgs nya stadspark vid vattnet.

Näsan i blöt är vattenlek i och vid ett utelekrum, där det är extra roligt när det regnar. Här kan stora som små undersöka hur vatten rinner och försvinner. Det går också att klättra, springa och vila sig i ett väderskydd. Utelekrummet är en destination för alla och kan nyttjas av skolor och förskolor när det passar. Under sommaren kommer Näsan i blöt att besökas av bland annat Pop-up Bygglek vid flera tillfällen, och de fortsätter att ge barn på stadens lekplatser möjligheten att bygga. Det kommer också att bli experiment och workshopar på temat vatten som riktar sig till allmänhet – ung som gammal.

Näsan i blöt har precis som tidigare byggnationer i Jubileumsparken byggts tillsammans med allmänhet. Över 100 göteborgare har under en byggworkshop tillsammans med arkitekterna Recetas Urbanas spikat, sågat och skruvat samman en ny mötesplats. Alla, oavsett ålder och kunskapsnivå, har kunnat vara med och bygga.

Invigning inleds med en gemensam promenad från Berget, precis utanför grinden till Det allmänna badet, till Näsan i blöt. Invigningstalen hålls vid det nya utelekrummet.

Jubileumsparken är Göteborgs nya stadspark vid vattnet, vars första permanenta del öppnas 2021. Idén till parken kommer från göteborgarnas önskningar inför Göteborgs 400-årsjubileum. Här finns redan bastu, pool, saltvattensbad. rollerderbybana och bokbytarbås.

Invigningstalare är Linda Nygren, direktör park- och naturförvaltningen och på plats finns också Emma Hansryd, chef för utveckling och projekt, Kretslopp och vatten. För musiken står slagverksorkestern Kiriaka. När vattnet slagits på och barnen har satt igång leken serveras glass.

Näsan i blöt är en del av EU-projektet BEGIN. Genom olika projekt visar BEGIN hur städer kan bli bättre rustade för klimatförändringar genom blågröna stråk – och att de blågröna stråken dessutom kan ge mervärde genom social innovation.