Blogg!

VÄLKOMMEN TILL JUBILEUMSPARKENS BLOGG! 

Hej!

Jubileumsparken drivs dagligen av ett team av ca 25 unga medarbetare utvecklas Jubileumsparken till en allmötesplats med aktiviteter och program som är gratis, tillgängliga och öppna för alla. Jag som skriver heter Ia Kjellsdotter och är ansvarig för den dagliga driften av parken.  Texterna kommer att handla om vårt dagliga arbete, inkludering och tillgänglighet. Aktuella program och samarbeten. Vad som händer i parken mm. Vill du komma i kontakt med oss så skicka ett mail på: ia@passalen.se eller prata med mig i parken. Vi vill gärna träffa dig och lyssna på dina idéer om utvecklingen av allmötesplatsen.

Tillsammans skapar vi denna plats!

Ia och Jubileumsparkens Crew

……………………………………………………………………………………………………..

NÄSAN I BLÖT! 4/8-2019 

Ni har väl inte missat att vi har en ny vattenlekplats som kallas ”Näsan i blöt”. Platsen är öppen dygnet om för hopp och lek vid de olika stationerna. Följ de gula pilarna utanför badkultur så hittar ni till området.

……………………………………………………………………………………………………..

SIMTRÄNING 3/8-2019 

Under sommarsäsongen bedriver Jubileumsparken simträning för personer som tränar på sina simkunskaper. Tillsammans med duktiga simmare får deltagarna möjlighet att träna sina färdigheter. Detta är således inte en regelrätt simskola. Simträningen bedrivs av Jubileumsparkens parkvärd Johanna som tidigare tävlat i simning på elitnivå. Hon har skapat simprogrammet som bedrivs i parken.

 

 

Foto: Vattenvana/Klaffproduction

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

PARKLÄGER MED FOTBOLL OCH BUS 1/8-2019

Sommarlov är lägertid för oss i Jubileumsparken. Vi genomför 4 veckor av läger med aktiviteter som segling, bad, bus, glasstillverkning och mycket annat. Aktiviteterna är anpassade så att alla barn kan vara med. Vi välkomnar särskilt barn och unga med funktionsvariation. Barnen går i aktivitet mellan 10 och 15.00 och det arbetar minst 2 lägerledare varje dag. Vi vill att alla skall få en upplevelse på sitt sommarlov!

Att spela boll med parkvärdar är toppen! 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ALLMÖTESPLATS 28/7-2019 

Jubileumsparen har som mål att drivas och utvecklas till en allmötesplats. Strategin för det arbetet är följande:

Personalen som arbetar i parken skall representera alla stadsdelar i Göteborg och rekryteras normkritiskt. I gruppen skall det finnas representation av olika kön, bakgrund, etnicitet och funktionsförmågor. Detta för att skapa en samstämmighet med det  mångkulturella samhälle vi lever i och vi alla har viktiga erfarenheter och värdefull kompetens som bidrar till helheten.  Alla aktiviteter som bedrivs i parken skall vara gratis, tillgängliga och öppna för alla. För att nå en mångfald av besökare arbetar vi strategiskt med att bjuda in och samverka med olika organisationer och föreningar.

Vi tror att det är så som vi bygger en plats för alla!

Segling – skapar aktivitet och gemenskap på ett roligt sätt!

Att hänga! Snacka och spela brädspel i solen!

Foto: Mireille Rosas, Klaff Produktion för projekt VattenVana som drivs av GKSS

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

VATTEN VATTEN VATTEN! 27/7-2019 

Idag var en av de dagarna då parken kryllade av möten med spännande människor. Jag satt och arbetade utanför styrhytten från tidig morgon. På somrarna brukar jag bära fram ett bord och sitta väl synlig vid entrén. På så sätt kan jag välkomna våra gäster och småprata med de som vill. Det är alltid så roligt att få möjligheten att svara på frågor eller ta emot nya idéer från platsens besökare. När vi öppnade portarna idag hade vi 150 personer i kö. Det är helt magiskt att så många vill komma och besöka parken. Fortsätt att komma – det finns både hjärterum och stjärterum!

Idag fick vi in ett gäng nya recensioner på google: 

”Best place for a fantastic afterwork swim. The perfect combination of Gothenburg flair and recreation.”
”Underbart och gratis avkoppling mitt* i city”

Idag var det varmt. Poolen hade en temperatur av 24 grader. Lille Salt – vår lilla runda pool var välfylld av alla som behövde kylas ner. Jag brukar gå och stoppa huvudet i poolen ett par gånger om dagen för att bibehålla temperaturen då det är varmt. Man kan även springa och hoppa runt i regngardinen om man behöver kylas ner.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

HALLÅ PLÅTIS! 25/7-2019 

Bastun i Jubileumsparken har många olika namn. De som snackar ”göteboska” säger ”svettekörkan” andra, bastun i Frihamnen. Vi som arbetar i parken kallar den för den allmänna bastun. Bastun är ritad av ett tyskt arkitektteam som heter Raumlabor Berlin. Tillsammans med intresserade volontärer har de byggt bastun. Denna byggnad fylla en viktig funktion för många. Det är en arbetsplats för unga Göteborgare. En varm plats att landa efter en intensiv dag. Det är en anpassad och tillgänglig plats. En byggnad som många tycker om och andra inte gillar. Den lämnar ingen oberörd.

Bastun vinner priser. Hamnar i Elle Decor. Fotograferas av diverse influencers. Men ingen kan hyra den eller få förtur framför någon annan. Det är först till kvarn och lika för alla. Det är allas vår bastu.

Man kan Gilla eller ogilla den. Uppleva den som cool eller en skräphög.

Ingen är likgiltig inför dess gestalt.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

DAGEN IA KOM TILL PARKEN! 23/7-2019 

Jag minns det som igår. Dagen jag kom till parken första gången. Då fanns där ingen park. Men en stark vision och en dröm om en plats för alla. Jag minns hur jag körde bil från Eriksberg via Lindholmen och kände att jag aldrig kom fram. Vid Götaälv bron var jag säker på att jag kört fel men strax innan brofästet såg jag skylten mot Frihamnen. Jag svängde av och hamnade i ingenmansland. Stora öppna ytor av asfalt omringade av staket. Hål i marken. Skräp. Rör som bara låg i högar som ingen ville ha. Så mycket potential. Vilken fantastisk plats. Jag parkerade bilen mitt på asfalten, det saknades anvisade platser, och gick ner till den lilla träbryggan som skulle utgöra basen för seglarskolan. När jag stod på bryggan och lyfte blicken såg jag Masthugget och kranarna och jag bara visste att här ville jag vara.

När jag kom tillbaka till bilen hade jag fått en parkeringsbot.

Den första etappen av Jubileumsparken – allmötesplatsen kallas internt för 0.5:an. Det är den ”parken” vi känner idag med bastu, bad och segling. Det hade lika gärna kunnat bli en förstudie på ett papper som en fysiska byggnader. Tack vare processledarna Jessica Segerlund på Älvstranden Utveckling och Kristoffer Nilsson på Stadsbyggnadskontoret, blev det inte en papperskopia utan en levande plats. De valde att bygga förstudien i praktiken istället för en rapport. Så modigt och bra. Jag tror på ett samhälle med mera levande förstudier och detta är ett fantastiskt exempel på en sådan.

Såhär glad var jag helgen då vi öppnade seglarskolan i maj 2014. Jag var så lycklig!

/IA KJELLSDOTTER