Post Thumbnail

Kom på invigning av en ny grön del av Jubileumsparken

2018-09-20

En ny och grön del av Jubileumsparken tar plats i Frihamnen. I den här delen av parken finns provplanteringar, vild natur och en helt ny brygga. I arbetet har göteborgarnas tankar och kraft tagits till vara.

De nya gröna delen av parken ligger längs Kvillepirens östra strand i Frihamnen och är det senaste tillskottet i utvecklingen av den framväxande Jubileumsparken. Precis som andra delar av Jubileumsparken utvecklas den i samarbete med göteborgarna. In i det sista pågår arbetet med att så och plantera på helt nya ytor i den hårdgjorda och väderutsatta miljön i Frihamnen. Nu kan alla komma ännu längre ut på Kvillepiren och möta vattnet på den nya bryggan som byggts där. Göteborgare har haft möjlighet att vara en del av arbete genom tankar, idéer och praktiskt arbete.

– Invigningen är ett delmål på vägen till Jubileumsparkens invigning 2021 och jag hoppas att det blir ett spännande tillskott som lockar ännu fler till parken. På den nya tillgängliga bryggan välkomnar vi alla att njuta av hamnmiljön, blicka ut över älvrummet och fånga höstsolens sista värmande strålar, säger Amelie Sandow, projektledare på park- och naturförvaltningen, Göteborgs Stad.

Under förra året hölls så kallade open calls, möten där deltagarna tänker, diskuterar och/eller bygger tillsammans för att öka deltagandet i stadens planeringsprocesser. Deltog gjorde bland annat pensionärer och asylsökande för att ta fram möbler till den framtida Jubileumsparken. Dessutom planterades träd och växter tillsammans med studerande och föreningsaktiva inom trädgård och landskap, för att prova vad som fungerar bra i den hårdgjorda och väderutsatta miljön i Frihamnen. Det som fungerar bra kan sedan flyttas med och/eller användas i större skala i den permanenta Jubileumsparken vars första etapp ska stå klar i juni 2021. I anslutning till den gröna parkdelen finns idag bastu, bad och odlingsområden och till nästa år ska även ett uteklassrum stå klart.

Den nya delen av parken invigs klockan 11.00, idag  den 20 september. Välkommen på invigningen och en guidad tur genom parken med två av projektledarna för Jubileumsparken, Amelie Sandow, park- och naturförvaltningen, och Jessica Segerlund, Älvstranden Utveckling.

Invigningen av Strandparken är en del av Göteborgs Stadstriennal 2018 med över 70 programpunkter, som pågår 19-22 september och bjuder på samtal, film, föreställningar, praktiskt byggande och workshops runt om i Göteborg. Allt är kostnadsfritt och öppet för alla. Precis som Jubileumsparken så är Göteborgs Stadstriennal är en del av Göteborgs Stads 400-årsjubileum.

(Fotograf: Peter Svensson – Open call i nya parkdelen, november 2017)